Αποκαλυπτική συνέντευξη της «ΕΝΩΣΗΣ» στο Sentinel & Security

6 Οκτωβρίου 2018
Αποκαλυπτική συνέντευξη της «ΕΝΩΣΗΣ» στο Sentinel & Security

Το ενδιαφέρον της εξειδικευμένης σε ζητήματα προσωπικού ασφαλείας σελίδας στο FB, με την επωνυμία «Sentinel & Security», κέντρισε η δράση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», σε σημείο τέτοιο που – πέρα από τη συνέντευξη που δώσαμε – αξιολογεί πολύ θετικά τη δράση και την κατεύθυνση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των μελών της.

Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε το «Sentinel & Security»:

«Κινούμαστε ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μιλάμε μαζί τους, συλλέγουμε πληροφορίες και δρούμε. Μία συνέντευξη από έναν σύλλογο που έχει την πλέον δυναμική και ουσιαστική παρουσία στον κλάδο.

Με την στελέχωση του συλλόγου από νέους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά, δίψα για προσφορά, με επικεφαλή τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, δηλώνουν καθημερινά την παρουσία τους με εμφατικό τρόπο προασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων αλλά και τις διεκδικήσεις αυτών.

Με δυναμική παρουσία, κάθετη άρνηση να συμβιβαστούν, να υπαναχωρήσουν σε απειλές, αλλά με ασπίδα το δίκαιο, δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να μπουν μπροστά και να συγκρουστούν.

Η συνέντευξη που παραχώρησαν στην σελίδα μας και που ακολουθεί είναι ενδεικτική της στάσης και των προθέσεων, απόλυτα κατατοπιστική, απαντούν με σαφήνεια σε όλα τα ερωτήματα, και όχι μόνον δεν μας αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης, αλλά επιβεβαιώνουμε και όλους αυτούς τους λόγους που πρέπει να γνωρίσουμε, να στηρίξουμε, και να εμπιστευτούμε τον Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”.

* Sentinel & Security: Πέστε μας λίγα λόγια για τον σύλλογο που εκπροσωπείτε και την δράση του.

– Η Ένωσις: Ο Σύλλογος μας εκπροσωπεί ιδιωτικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα,έχει αφετηρία στα βάθη της ιστορίας των συνδικάτων της χώρας, καθώς ιδρύθηκε το 1893 στην Πάτρα, με την επωνυμία Σύνδεσμος των εν Πάτραι Υπαλλήλων «Η Ένωσις» και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής και από τα πρώτα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Σκοπός του Συλλόγου είναι να συνενώσει στους κόλπους του όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της χώρας, με στόχο να αναπτύξουν κοινές προσπάθειες και δραστηριότητες για την προστασία και προαγωγή των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων τους, για την ανάπτυξη συναδελφικού πνεύματος μεταξύ τους, για την αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στην κοινωνία και την πολιτεία, για την κάθε φορά βελτίωση των όρων εργασίας, για την ανύψωση του επιπέδου ζωής και του επιπέδου μορφώσεως των μελών του. Και ενώ για πάνω από 124 χρόνια, η δράση του Συλλόγου ήταν σε τοπικό επίπεδο (στην Πάτρα), στις εκλογές του 2015 αναλαμβάνουν τα ηνία του Συλλόγου νέοι άνθρωποι, με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, μαζικοποιούν το Σύλλογο με εκατοντάδες νέες εγγραφές μελών και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι παρεμβάσεις και η δράση μας κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο εργαζομένων από άλλες περιοχές της χώρας, όσο και εκπροσώπων του τύπου πανελλαδικών ΜΜΕ.

Το 2017, με επιτακτική ανάγκη την διεύρυνση του καταστατικού και του πεδίου δράσης και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού στα γραφεία και στο mail του Συλλόγου κατέφθαναν εκατοντάδες αιτήματα εγγραφών από άλλες περιοχές της χώρας, τροποποιήθηκε το καταστατικό και μετετράπη ο Σύλλογος σε Πανελλαδικό, με Παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε λιγότερο από 4 μήνες από την τροποποίηση του καταστατικού μας, «Η ΕΝΩΣΗ» αριθμούσε πάνω από 2.000 μέλη, γεγονός που μας οδήγησε στην απόφαση να διενεργήσουμε πρόωρες εκλογές, ώστε πλέον η διοίκηση του Συλλόγου να είναι αντιπροσωπευτική και εκλεγμένη από το σύνολο των μελών της. Πράγματι τον Ιούνιο του 2017 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, διενεργήθηκαν εκλογικές διαδικασίες σε 21 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, με πάνω από 1700 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν, εκλέγοντας την Κεντρική Διοίκηση, τις Διοικήσεις των τοπικών Παραρτημάτων κάθε περιοχής και εκπροσώπους για τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

* Sentinel & Security: Απο άλλους συλλόγους του κλάδου και θεσμικά όργανα πως υποδέχθηκαν την παρουσία σας και πως σας αντιμετώπισαν;

– Η Ένωσις: Οι περισσότεροι σύλλογοι εργαζομένων αντιμετώπισαν θετικά την παρουσία μας. Δεχθήκαμε όμως σφοδρή επίθεση και εξακολουθούμε να δεχόμαστε από τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς. Μέσα από την δράση μας αποδείξαμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εμπιστευτούν ξανά τα συνδικάτα, μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα και ακηδεμόνευτα σε ένα Σύλλογο που δεν θα τους ζητήσει κομματική ταυτότητα πριν τους εγγράψει, που δεν θα επιτρέψει σε κανένα κόμμα και κανένα εργοδότη να καπελώσει ή να υπονομεύσει τη δράση του. Αυτό εκτίμησαν σε εμάς οι εργαζόμενοι, κι αυτό ήταν που «τάραξε» την ηρεμία κάποιων κομματαρχών – σφραγιδοκρατών και μας πολεμούν λυσσαλέα. Σήμερα που μιλάμε στην «ΕΝΩΣΗ» οργανώνονται πάνω από 3.700 εργαζόμενοι και με αυτούς τους ρυθμούς αναμένεται να φτάσουμε τα 5.000 μέλη σε 1 χρόνο από τώρα. Αυτή η εμπιστοσύνη μας πεισμώνει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας.

* Sentinel & Security: Διενεργείται ελέγχους μόνο κατόπιν έγγραφων καταγγελιών; Η αφουγκράζεστε και τα τεκταινόμενα στον κλάδο και παίρνετε ανάλογες πρωτοβουλίες εφόσον χρειαστεί;

– Η Ένωσις: Κινούμαστε στην αγορά εργασίας, είμαστε όλοι εργαζόμενοι του σκληρού ιδιωτικού τομέα και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα στους χώρους εργασίας. Δεν είμαστε επαγγελματικά στελέχη κάποιου κόμματος, περιμένοντας στο γραφείο μας να «σκάσει» κάποια καταγγελία. Κινούμαστε ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μιλάμε μαζί τους, συλλέγουμε πληροφορίες και δρούμε. Βεβαίως και οι καταγγελίες είναι χρήσιμες. Γι’ αυτό και έχουμε ειδική φόρμα καταγγελιών στη σελίδα μας και δεχόμαστε καταγγελίες επώνυμες ή ανώνυμες από συναδέλφους και δρούμε αναλόγως.

* Sentinel & Security: Ποιες είναι οι συνήθεις παρατυπίες που συναντάτε,που εστιάζετε,και τι πρόστιμα/ποινές προβλέπονται για αυτές; Υπάρχει ένας γενικότερος φόβος, ή δισταγμός αν θέλετε από συναδέλφους να κάνουν καταγγελίες για εργατικές διαφορές ή παρατυπίες απο την εργοδοσία… που οφείλεται κατά την γνώμη σας αυτό και ποια είναι η θέση σας για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα;

– Η Ένωσις: Δικαιολογημένα υπάρχει φόβος ή ακόμα και δισταγμός. Ειδικά αυτή την περίοδο που η εργασία δεν είναι απλά ζητούμενο, αλλά χαρακτηρίζεται ως «ιερό αγαθό». Με μια δεξαμενή ανέργων να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο, αντιλαμβάνεστε την πίεση που ασκείται σε όσους έχουν το «προνόμιο» να έχουν εργασία. Εμείς παροτρύνουμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα του ιδιωτικού τομέα να μην διστάζει να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στο χώρο εργασίας του. Κάθε καταγγελία που έρχεται στην «ΕΝΩΣΗ» είτε είναι επώνυμη, είτε ανώνυμη, εμείς διαφυλάττουμε πλήρως την ανωνυμία του καταγγέλλοντος.Έχουμε μηνυθεί από εργοδότες για συκοφαντική δυσφήμιση πολλές φορές και ποτέ δεν αποκαλύψαμε όνομα συναδέλφου για να την «γλυτώσουμε» εμείς. Προτιμούμε να καταδικαστούμε εμείς, ελλείψει άλλων αποδεικτικών στοιχείων, παρά να αποκαλύψουμε όνομα εργαζόμενου. Γι’ αυτό μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοί μας.

* Sentinel & Security: Όλοι μιλάμε,και συμφωνούμε σε αυτό, για βελτίωση και αναβάθμιση του κλάδου. Πως μπορεί όμως κατά την γνώμη σας να επιτευχθεί και ποια είναι η δική σας πρόταση;

– Η Ένωσις: Οι υπάλληλοι ασφαλείας είναι μια από τις πολλές κατηγορίες εργαζομένων που οργανώνονται στην «ΕΝΩΣΗ». Πολλά χρειάζεται να αναβαθμιστούν σε αυτό τον κλάδο. Με επιτακτική την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, με τους κινδύνους και την εγκληματικότητα να αυξάνεται διαρκώς, θεωρούμε ότι απαιτείται στον κλάδο να παραμείνουν οι επαγγελματίες και να εκλείψουν οι κάθε λογής «αεριτζήδες». Είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν εταιρείες «φαντάσματα» που ιδρύονται σε μια νύχτα μέσα και χτυπάνε κοψοχρονιά διάφορες εργολαβίες και μετά κλέβουν τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων ή ακόμα χειρότερα τους αφήνουν απλήρωτους, για να βγάλουν αυτές «κέρδος». Ο κλάδος πρέπει να έχει καλά αμειβόμενους και πιστοποιημένους εργαζόμενους – επαγγελματίες, με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα τους και εταιρείες που θα σέβονται αυτά τα δικαιώματα και που θα επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι «αεριτζήδες» είναι ο στρατηγικός μας αντίπαλος αυτή την περίοδο, διότι είναι η κύρια αιτία συμπίεσης προς τα κάτω των μισθολογικών απολαβών των συνάδελφών μας και η «πηγή του κακού» για την καταπάτηση δικαιωμάτων και παραβίαση των νόμων. Όλοι αυτοί είναι εχθροί της «ΕΝΩΣΗΣ» και των χιλιάδων μελών της.

* Sentinel & Security: Σίγουρα αρκετοί συνάδελφοι θα χρειαστούν την βοήθεια σας. Που θα μπορέσουν να σας βρουν;

– Η Ένωσις: Έχουμε παραρτήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μια πρώτη προσέγγιση μπορεί να γίνει μέσα από την ιστοσελίδα μας, εκεί μπορεί κανείς να βρει και χρηστικές πληροφορίες για τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και τα emails, ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκεται.

* Sentinel & Security: Αφού σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας,τις ειλικρινείς και σαφείς απαντήσεις, αφήνουμε τον τελευταίο λόγο σε εσάς.

– Η Ένωσις: Θέλουμε απλά να ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ότι στην «ΕΝΩΣΗ» δίνουμε τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη μας να έχουν νομική προστασία. Και μάλιστα έχουμε διαπραγματευτεί ίσως το καλύτερο συμβόλαιο νομικής προστασίας. Ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή οποιοσδήποτε εργαζόμενος να έχει δίπλα του δικηγόρο της δικής του επιλογής για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στον εργασιακό του χώρο. Είτε πρόκειται για ποινικής φύσεως περιπτώσεις, είτε αστικής φύσεως. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ένα τσουβάλι χρήματα, προκειμένου να προστατευτεί νομικά έναντι οιουδήποτε κινδύνου στο χώρο εργασίας.

Να συμπληρώσω εκτός του θέματος της ένωσης πλέον ότι ο πρόεδρος, ο κύριος Καραγεωργοπουλος Δημήτρης, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ.

(Όσο για το ερώτημα 4 καταλαβαίνετε ότι οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας είναι πάρα πολλές που θα θέλαμε πολλές ώρες ανάλυση.)

“Σχόλιο: Sentinel & Security”

Σε όλη την συνέντευξη λέγονται σημαντικά και ουσιώδη πράγματα! Θα την χαρακτηρίζαμε πλήρη, αποκαλυπτική και ειλικρινή. Δεν υπάρχει περιθώριο σχολιασμού από μέρους μας.Θα σταθούμε μόνον σε δύο θέματα, όχι γιατί απαραίτητα είναι σημαντικότερα από ότι άλλο ελέχθη, αλλά γιατί αποτελούν κάποιες δικές μας κόκκινες γραμμές.

1) Στην σφοδρή επίθεση που δέχεται ο Σύλλογος από δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. (και δίκη μας αυθαίρετη σκέψη ίσως και όχι μόνο…) θυμίζοντας μας ότι κάποιοι ακόμα και σήμερα, με μανία υπηρετούν χρώματα, κομματικούς στρατούς, αλλά δεν κρύβουν και την ενόχληση τους όταν κάποιοι εμμένουν σε αρχές και αξίες!

2) Είναι σημαντικό ότι ενημερώνονται, παρακολουθούν, αφουγκράζονται την αγορά και παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες όπου και όποτε χρειαστεί! Δεν περιμένουν μόνο την έγγραφη καταγγελία που δυστυχώς άλλοι σύλλογοι και θεσμικά όργανα επικαλούνται συνεχώς για να δικαιολογήσουν την ολιγωρία τους…

“Επίλογος”

Κάτι σπουδαίο συμβαίνει εδώ και αξίζει την καθολική αποδοχή και στηριξή μας!
Είναι συνάδελφοι, είναι δίπλα μας, και με μια παρουσία που την χαρακτηρίζει “ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα”. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.»

 


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος