Ιστορία του Συλλόγου μας

Η ιστορία της “Ένωσις” από το 1893 στο 1921 και από εκεί στο σήμερα.

Ο Σύλλογος μας εκπροσωπεί ιδιωτικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα, έχει αφετηρία στα βάθη της ιστορίας των συνδικάτων της χώρας, καθώς ιδρύθηκε το 1893, με την επωνυμία “Σύνδεσμος των εν Πάτραι Υπαλλήλων «Η Ένωσις» και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής και από τα πρώτα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Το 1893 ιδρύθηκε στην Πάτρα η Σοσιαλιστική Αδελφότητα, η οποία δεν ήταν μια συγκροτημένη οργάνωση, αλλά μια χαλαρή ομαδοποίηση κάποιων σοσιαλιστών και προοδευτικών, πολλοί από τους οποίους ήταν φίλοι και οπαδοί του διάσημου Έλληνα σοσιαλιστή της περιόδου Πλάτων Δρακούλη.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, η Σοσιαλιστική Αδελφότητα φέρεται να αποτελεί συνέχεια του Δημοκρατικού Συλλόγου της δεκαετίας του 1870. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας ήταν ο Βασίλης Δουδούμης (δικηγόρος ο οποίος μεταξύ άλλων, έγραψε μερικά επαναστατικά ποιήματα), γραμματέας ήταν ο δάσκαλος Χαρίλαος Δημητρόπουλος, και ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης ήταν ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Θαλής, που καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκτός από τους οπαδούς του Πλάτων Δρακούλη, όπως ο Β. Δουδούμης (ο οποίος ήταν συμμαθητής του Δρακούλη στο Γυμνάσιο Πατρών), τα μέλη της Αδελφότητας ήταν υποστηρικτές των άλλων διάσημων σοσιαλιστών της εποχής Σταύρου Καλλέργη (με έδρα την Αθήνα) και μερικών αναρχικών. Από αυτούς, μερικοί ήταν διανοούμενοι, και ένας μικρός αριθμός ήταν έμποροι και εργάτες. Ωστόσο, όπως είπαμε νωρίτερα η Σοσιαλιστική Αδελφότητα δεν ήταν μια συγκροτημένη οργάνωση και οι διάφορες ιδεολογικές τάσεις συγκρούονταν συνεχώς μεταξύ τους.

Πρωταρχικό και κύριο ενδιαφέρον της Σοσιαλιστικής Αδελφότητας ήταν το συνδικαλιστικό κίνημα και με πρωτοβουλία της Αδελφότητας ιδρύθηκαν οι πρώτες εργατικές ενώσεις στην Πάτρα, όπως αναφέρθηκε από τον αναρχικό Δημήτρη Καραμπίλια στα απομνημονεύματά του. Αρκετά μέλη της Αδελφότητας ήταν, ταυτόχρονα, μέλη αυτών των ενώσεων. Η οργάνωση, εκτός από τον αλληλοβοηθητικό της χαρακτήρα, επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού και των εργαζομένων στα ιδανικά του σοσιαλισμού και επειδή δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος συνάντησης για τις μηνιαίες συγκεντρώσεις και διαλέξεις χρησιμοποιούσαν την αίθουσα ενός δημοτικού σχολείου στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Τα πρώτα εργατικά συνδικάτα ιδρύθηκαν στην πόλη της Πάτρας και της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με τον Τ. Κωνσταντίνο το πρώτο συνδικάτο που ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1893 ήταν ο «Σύνδεσμος Των Εν Πάτραι Υπαλλήλων «Η Ένωσις». Απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, με την υπ’ αριθμ. 809/1921 απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών, ενώ πλέον συνιστά σύλλογο Πανελλαδικής εμβέλειας και φέρει την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – Η ΕΝΩΣΗ» και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού του και του νόμου.

Αυτή την ιστορία είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών μας, συντονίζοντας τη δράση μας με το υπόλοιπο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.