ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TELEPERFORMANCE ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

18 Ιουνίου 2020

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», με αφορμή το επιβεβαιωμένο πλέον κρούσμα κορονοϊού, εργαζόμενου, Σουηδικής υπηκοότητας, της εταιρείας TELEPERFORMANCE στα Χανιά, επαναφέρει τις καταγγελίες μας για τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας και την παντελή αδιαφορία εργοδοτών για ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο συνάδελφός μας, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου Χανίων, βρέθηκε με ομάδα άλλων εργαζόμενων της εταιρείας στα Χανιά και αποτελεί το 19ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Κρήτη.

Η εργοδότρια εταιρεία πιθανότατα φέρει σοβαρότατες ευθύνες, αφού μόλις τον περασμένο Μάρτιο δήλωνε, μετά από δημόσιες καταγγελίες μας, ότι: «Οι  εργαζόμενοι που ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα όμοια με εκείνα του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, θα απομακρύνονται αμέσως από τον χώρο, ώστε να αποφευχθεί η επαφή τους με συναδέλφους, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται ο ιατρός εργασίας, το νοσηλευτικό προσωπικό μας που υπάρχει στις εγκαταστάσεις μας, ο προϊστάμενός τους και τέλος θα ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΔΥ, ώστε να παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες. Το συνεργαζόμενο ιατρικό προσωπικό σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχει αυξηθεί και βρίσκεται σε επιφυλακή».

Μας προξενεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση και πλείστα ερωτηματικά η στάση της εταιρείας, διότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε νοσήσει και στο παρελθόν στη Σουηδία από κορονοϊό ενώ είχε βγει θετικός στον ιό και σε νοσοκομείο της Αθήνας.

  • Αλήθεια, γιατί εστάλη για εργασία στα Χανιά, εργαζόμενος που προσφάτως είχε εξέλθει από το νοσοκομείο, νοσηλευόμενος με Κορονοϊό;
  • Αληθεύει ότι ο εργαζόμενος βρισκόταν ακόμα σε καραντίνα; Αν ναι, πως είναι δυνατόν εργαζόμενος σε καραντίνα και με αυτό το ιστορικό, να τοποθετείται από τον εργοδότη για εργασία σε μια άλλη περιοχή;
  • Υπήρξε το προηγούμενο διάστημα άλλος ή άλλοι εργαζόμενος/οι της TELEPERFORMANCE που νόσησε/σαν από τον ιό Covid-19;
  • Ποιοι θα αναλάβουν την αστική και ποινική ευθύνη σε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε άλλους εργαζόμενους της εταιρείας ή και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με τους οποίους ήρθε σε επαφή;
  • Ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη και ποιοι θα αποζημιώσουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε ενδεχόμενη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στην περιοχή;

Καλούμε την εργοδότρια εταιρεία, την οποία είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για μια τέτοια εξέλιξη, να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω. Το οφείλει στους εργαζόμενους και τους πολίτες των Χανίων.

Ήρθε η ώρα απόδοσης ευθυνών. Μετά από 3 μήνες καραντίνας, περιοριστικών μέτρων και τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ΚΑΝΕΝΑΣ πλέον δεν δικαιολογείται να επιδεικνύει εγκληματική ανευθυνότητα και όταν αυτό συμβαίνει, δεν πρέπει να περνά «στο βρόντο» και αζημίως. Οι ποινικές, αστικές, κοινωνικές και πολιτικές ευθύνες πρέπει να αποδίδονται.

Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας οφείλουν να πραγματοποιήσουν άμεσα έλεγχο σε όλες τις  εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Αθήνα και Επαρχία, να αναζητήσουν τυχόν ευθύνες για το περιστατικό, να ελέγξουν αν τηρούνται όσα ο νόμος ορίζει και να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε όλο το προσωπικό, καθώς απασχολούνται πάνω από 8.500 εργαζόμενοι, από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Αθήνα, 18.6.2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου