Η «ΕΝΩΣΗ» απλώνει χείρα συνεργασίας στους Digital Nomads

7 Ιανουαρίου 2018

Στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» βρισκόμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση και αναζήτηση γύρω από τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων. Στην «ΕΝΩΣΗ» δημιουργείται ειδική Σωματειακή Επιτροπή για τους Digital nomads, η οποία απαρτίζεται συνολικά από 37 συναδέλφους που εργάζονται σε διάφορες επιχειρήσεις κυρίως νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα αναθέτουμε σε δυο (2) πιο ευαισθητοποιημένους συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα αυτό, το καθήκον να «διεισδύσουν» σε ομάδες «ψηφιακών νομάδων», να κάνουν συνδικαλιστικό recruiting (προσέλκυση) στο Σύλλογο, ενημερώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους τηλεργαζόμενους για τα δικαιώματά τους, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί διαπραγματευτικά και παρεμβατικά η φωνή τους.

Σήμερα με την διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην επιτρέποντας σε πολλούς να εργάζονται εξ αποστάσεως, από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο γραφείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάδυση μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων που ακούει στο όνομα «ψηφιακοί νομάδες» και που αρνείται πεισματικά να “εγκλωβιστεί” στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου.

Οι Digital nomads, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, ζουν τη ζωή που όλοι ονειρεύονται. Ταξιδεύουν, έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του χρόνου τους και παράλληλα υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο το επάγγελμα που αγαπούν. Το μόνο που χρειάζονται είναι γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, για να μην χάνουν κανένα επαγγελματικό e-mail, και έναν ανοιχτόμυαλο εργοδότη που να αντιλαμβάνεται ότι η απόδοση ενός εργαζομένου είναι συνάρτηση της παροχής κινήτρων και της ελευθερίας κινήσεων.

Πλέον με την κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός ΕΕ ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως «πολίτη του κόσμου» επιλέγουν την τηλεργασία, ακόμη και εκτός εθνικών συνόρων, αφού χάρη στο ιντερνέτ δεν υφίστανται γεωγραφικοί περιορισμοί. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, μέχρι σήμερα ήταν ευέλικτες στην υιοθέτηση ενός τέτοιου εργασιακού μοντέλου μόνο για όσους εργάζονταν στις μεγάλες πρωτεύουσες, τάση η οποία φαίνεται να έχει αλλάξει και να περιλαμβάνει πιο απομακρυσμένους προορισμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει η δράση των συνδικάτων να είναι σημαντική στην αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύπτουν για τους digital nomads, και τα οποία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αρνητική στάση δεν ωφελεί κανέναν και ιδίως τους ίδιους τους τηλεργαζόμενους. Είναι περισσότερο απαιτητό παρά ποτέ να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με περιεχόμενο τη ρύθμιση της τηλεργασιακής σχέσης σε διάφορους κλάδους.

Καλούμε κάθε συνάδελφο ή συναδέλφισσα που απασχολείται με οιαδήποτε μορφή εργασιακής σχέσης στον τομέα αυτό ως digital nomad να επικοινωνήσει μαζί μας στο: info@idiotikoi.gr


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος