Αντί μισθού….φαγητό σε Πατρινή αλυσίδα fast food καταγγέλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας

21 Φεβρουαρίου 2013
Σε κατάσταση σοβαρής ανέχειας και πείνας έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι γνωστής Πατρινής αλυσίδας fast food, με τις οφειλές σε μισθούς να φτάνουν μέχρι τους 5,5 μήνες.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα fast food είναι μια από τις μεγαλύτερες της περιοχής μας, με υποκαταστήματα σε όλη την πόλη, την οποία μάλιστα τιμούν “δεόντως” οι Πατρινοί.
Οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα των εργαζομένων πληθαίνουν σε καθημερινή βάση, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τα καθημερινά έξοδα του φαγητού τους.
Όταν μάλιστα, σε έναν από τους δεκάδες καυγάδες που είχαν με τον ιδιοκτήτη, ανέφεραν το γεγονός ότι έχουν περιέλθει κυριολεκτικά σε κατάσταση πείνας, εκείνος τους πρότεινε να “κλείσουν” τους οφειλόμενους μισθούς με φαγητό που θα καταναλλώνουν από τα καταστήματα σε καθημερινή βάση.
Το ERGASIANEWS μιλώντας με εργαζόμενους της συγκεκριμένης αλυσίδας fast food, επιβεβαίωσε την πληροφορία και μια εκ των εργαζομένων μας δήλωσε χαρακτηριστικά : “Ο άνθρωπος (ο ιδιοκτήτης) είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μου χρωστάει πάνω από 2500€, δεν έχω να πληρώσω ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, ΟΤΕ, ΕΝΟΙΚΙΟ και ΕΦΟΡΙΑ και μου λέει να τρώω….”πίτα με γύρο” από το μαγαζί του για να ζήσω. Την πείνα μπορεί να την καλύψω για κάποιο διάστημα. Τις υποχρεώσεις μου πως θα τις καλύψω; Τι θα πω δηλαδή στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που ενοικιάζω ή στον διευθυντή της ΔΕΗ και της Εφορίας; Να κλείσουμε τα χρωστούμενα σε….”πιτόγυρα”; Δεν είναι ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά. Ο “τύπος” (ο ιδιοκτήτης) κυκλοφορεί με πολυτελέστατο αυτοκίνητο, έχει σπίτια και μεγάλη περιουσία και τα μαγαζιά πάνε πολύ καλά. Εμείς κάνουμε ταμείο και βλέπουμε ότι δεν έχουμε μείωση στα έσοδα. Δεν μας έχει επηρεάσει η κρίση. Είναι ντροπή να μας προτείνει να τρώμε τα….”πιτόγυρά” του για να καλύψουμε την πείνα μας. Σε εργαζόμενους απευθύνεται κι όχι σε σκυλιά. Δουλεύουμε και ζητάμε τους μισθούς και την αξιοπρέπεια μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, τα λεφτά μας ζητάμε!”
 
Για το θέμα ενημερώσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας κ. Άρη Αργυράκη, ο οποίος μας δήλωσε τα παρακάτω: “Για τον συγκεκριμένο εργοδότη έχουμε δεχθεί κατά καιρούς καταγγελίες για διάφορα θέματα. Είναι απαράδεκτο και μεγάλη προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να τους κάνει τέτοιες ανεπίτρεπτες προτάσεις. Θέλουμε να παρέμβουμε στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά δυστυχώς είναι “δεμένα τα χέρια μας”. Όσοι εργαζόμενοι απευθύνονται σε εμάς, δεν μας δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες και να κάνουμε μια ουσιαστική – αποτελεσματική παρέμβαση. Καλώ και δημόσια τους συναδέλφους που εργάζονται στη συγκεκριμένη αλυσίδα, να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μου στον κιν. 6976320994 και να με ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει, για τους μισθούς που τους οφείλει, τα ωράρια που εργάζονται και για την κατάσταση που επικρατεί στα μαγαζιά αυτά. Επίσης τους ζητώ να έρθουν και να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας, ώστε να νομιμοποιηθεί η παρέμβασή μας και εμείς θα λειτουργήσουμε εμπιστευτικά διατηρώντας την ανωνυμία τους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι Συλλόγοι για να προστατεύουν τα δικαιώματα των μελών τους και να παρεμβαίνουν γι’ αυτά, χωρίς οι ίδιοι να εκτίθενται στον εργοδότη τους ως τα “κακά παιδιά” της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό έχουμε βοηθήσει στο παρελθόν δεκάδες συνάδελφούς μας, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να εκτεθούν, αφού παρεμβήκαμε εμείς ως Σύλλογος, δίχως οι εργοδότες να γνωρίζουν τα ονόματα των καταγγελλόντων εργαζομένων. Μια απλή αίτηση εγγραφής στο Σύλλογο αρκεί για να δράσουμε δυναμικά.”

 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου