Οι θέσεις μας για τη διοργάνωση “Λευκής Νύχτας” στα Χανιά

18 Αυγούστου 2022

Σχετικά με τις ποικίλες αντιδράσεις που προκαλεί η διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» στα Χανιά στις 30 Αυγούστου 2022, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και η Διοίκηση του Παραρτήματος Ν. Χανίων, εκφράζουμε δημόσια τη γενική μας θέση ότι τέτοιου είδους «επεκτάσεις» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποδεδειγμένα διενεργούνται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και τούτο διότι πολλοί καταστηματάρχες – εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ανάγκη των εργαζομένων για εργασία, παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία και τα νόμιμα ωράρια απασχόλησης, απασχολώντας υπερωριακά και πολλές φορές απλήρωτα το προσωπικό τους. Εκτός των άλλων ανατρέπεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζομένων, οι οποίοι και αυτοί έχουν οικογένειες που τους περιμένουν στο σπίτι.

Ως Σύλλογος δεν παραβλέπουμε τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά και τις αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις που απελευθερώνουν πλήρως τη λειτουργία των καταστημάτων και ελαστικοποιούν τα ωράρια εργασίας. Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μάχες για την ανατροπή τους. Όμως, αυτή η νέα πραγματικότητα είναι γεγονός και οι συνέπειες τρέχουν ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ σε βάρος των εργαζομένων – μελών μας. Οφείλουμε λοιπόν να μην εθελοτυφλούμε και -αρνούμενοι πολλές φορές την ίδια την πραγματικότητα- να κρυβόμαστε πίσω από τη «γενική γραμμή» ότι είμαστε ενάντια στις «Λευκές Νύχτες» και πέραν αυτού να… «νίπτουμε τα χείρας μας».

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο απαιτούν από εμάς λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απαιτούν να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όταν και όποτε απασχολούνται σε τέτοιες διοργανώσεις.

Απαιτούν να διαπραγματευόμαστε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα εξασφαλίζουν ότι ένα μέρος των κερδών από αυτές τις διοργανώσεις, θα μεταφράζεται και σ’ επαυξημένο μεροκάματο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Αυτά περιμένουν από εμάς οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα και όχι μια στείρα «αντίδραση» που αυτοεξουδετερώνει τις δυνατότητες και τη δυναμική μας ως συνδικαλιστικό κίνημα.

Το επόμενο διάστημα, ως η πιο αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, με αντιπροσωπευτικά Παραρτήματα σε πολλές περιοχές, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την υπογραφή κατά τόπους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα διασφαλίζουν και θα θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς δεν απεμπολούμε, ούτε χαρίζουμε σε άλλους το δικαίωμά μας στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Και βεβαίως η υποστήριξη των θέσεων μας διέπεται από μια σταθερότητα. Είναι ίδια στα Χανιά και ίδια…στην Αμαλιάδα…

Χανιά, 18.8.2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»

ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Νομός Χανίων