Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε BLACK LIST εργοδότες που ζητούν QR code εργαζομένων και παραμονή μετά τη λήξη της βάρδιας

29 Ιουνίου 2022

Μπορεί από 1η Ιουλίου 2022, κάθε εργαζόμενος σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ (με περισσότερους από 250 εργαζόμενους) να έχει πρόσβαση στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας του (σε μορφή QR Code), ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να βλέπουν το Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης, το οποίο συγκεντρώνει το προγραμματισμένο ωράριο, καθώς και όλα τα δεδομένα της ατομικής τους Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά η ευρηματικότητα των εργοδοτών βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από την πολιτεία. Ήδη τα παρατράγουδα ξεκίνησαν με αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ να απαιτούν από τους εργαζόμενους να παραδίδουν εκτυπωμένο το QR code στους υπευθύνους των καταστημάτων, ώστε οι δεύτεροι να δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της βάρδιας των εργαζομένων. Μάλιστα, σε μεγάλη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ, η οποία πολυδιαφημίζεται για τις “καλές συνθήκες απασχόλησης”, ζητήθηκε ήδη από το προσωπικό καταστήματος στη Βούλα να ενημερώνει ναι μεν εικονικά το σύστημα για την αποχώρησή του από την εργασία εντός του προγραμματισμένου ωραρίου, αλλά να παραμένει επιπλέον χρόνο και μετά τη λήξη της βάρδιας.

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ” και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής, εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και την Αττική, μεταξύ των οποίων και σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου, προειδοποιούμε αυτές τις επιχειρήσεις και τις καλούμε να μην τολμήσουν να συνεχίσουν αυτή την παράνομη πρακτική. Αυτή την περίοδο καταγράφουμε και παρακολουθούμε τις πρακτικές αυτών των εταιρειών, τις οποίες και θα στείλουμε στις αρμόδιες αρχές με αναλυτικές λεπτομέρειες. Στα τέλη Ιουλίου θα δώσουμε στη δημοσιότητα black list με όλους τους παραβάτες εργοδότες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις επιχειρήσεις Super Market να μας καταγγέλουν στη σελίδα της “ΕΝΩΣΗΣ” και στη φόρμα καταγγελιών κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας και παρανομίας. Η “ΕΝΩΣΗ” διασφαλίζει πλήρως την ανωνυμία των καταγγελλόντων.


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος