ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ

17 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ

& ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ (Σ.Ε.Ε.Κ)

Αθήνα, 17.11.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη απέστειλαν οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ» και ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο πώλησης προϊόντων κομμωτικής, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται προσωρινά η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια, σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η απόφαση αυτή δημιουργεί άμεσα πρόβλημα στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους του κλάδου καθώς μειώνει αισθητά τις πωλήσεις, αφαιρεί εισόδημα από τα ποσοστά πωλήσεων των πωλητών εντός σούπερ μάρκετ, καταστημάτων και κομμωτηρίων, «βαπτίζει» αυτομάτως τους επαγγελματίες κομμωτές σε μοναδικούς «αγοραστές» προϊόντων επαγγελματικής χρήσης, ενώ εφόσον το μέτρο επεκταθεί και πέραν τις 22ας Νοεμβρίου 2021 δεν αποκλείεται να υπάρξει και απώλεια θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή η παραοικονομία και η «μαύρη» παροχή υπηρεσιών κομμωτικής και καλλωπισμού κατ’ οίκον οργιάζει, με το κράτος ανήμπορο να την αντιμετωπίσει,  υιοθετώντας «λύσεις»…που αφαιρούν έσοδα και θέσεις εργασίας από εγχώριες επιχειρήσεις, επιφέρουν σημαντική απώλεια εσόδων στην Εθνική Οικονομία, υπέρ αλλοδαπών επιχειρήσεων με φορολογική έδρα σε τρίτες χώρες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή μας:

“ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  1. Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης πανελλαδικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Η ΕΝΩΣΗ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην παρούσα.
  2. Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών», όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην παρούσα.
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ κ. Άδωνη Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας
Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας
 Θέμα: «ΚΥΑ Απαγόρευσης Προϊόντων Κομμωτικής»
Κύριε Υπουργέ,
Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών (Σ.Ε.Ε.Κ), οργανώσεις και οι δύο με πανελλαδική εκπροσώπηση και χιλιάδες φυσικά μέλη, εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά εργαζόμενους που απασχολούνται στον τομέα πωλήσεων καλλυντικών σε εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και κομμωτήρια (αισθητικούς, πωλητές, εμποροϋπαλλήλους, εργαζόμενους σε κομμωτήρια, κ.λ.π).
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το αποτέλεσμα της συνάντησής σας με εργοδοτικούς φορείς (όχι με όλους), όπου δια της εκδόσεως Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως απαγορεύεται προσωρινά η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια, σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η δε πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.
Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια απόφαση δημιουργεί άμεσα πρόβλημα στα μέλη μας καθώς μειώνει αισθητά τις πωλήσεις, αφαιρεί εισόδημα από τα ποσοστά πωλήσεων των πωλητών εντός σούπερ μάρκετ, καταστημάτων και κομμωτηρίων, «βαπτίζει» αυτομάτως τους επαγγελματίες κομμωτές σε μοναδικούς «αγοραστές» προϊόντων επαγγελματικής χρήσης, ενώ εφόσον το μέτρο επεκταθεί και πέραν τις 22ας Νοεμβρίου 2021 δεν αποκλείεται να υπάρξει και απώλεια θέσεων εργασίας. Ήδη τα μηνύματα που μας έρχονται από διάφορους εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα προϊόντα αυτά τα προμηθεύονται όχι μόνο επαγγελματίες κομμωτές (οι οποίοι δεν προμηθεύονται από το ράφι αλλά μέσω δικτύων επαγγελματιών πωλητών απευθείας στους επαγγελματικούς τους χώρους), αλλά επί το πλείστων «ψαγμένοι» καταναλωτές που αναζητούν καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Η εν λόγω ΚΥΑ στην πραγματικότητα συνιστά ομολογία της αποτυχίας των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραοικονομίας και της παράνομης παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον.
Αν ο στόχος σας είναι η πάταξη της «μαύρης» απασχόλησης στο σπίτι και η προστασία της δημόσιας υγείας από «επαγγελματίες» που παράσχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον και μάλιστα αφορολόγητα, τότε σας πληροφορούμε ότι το μέτρο που σας εισηγήθηκαν και εν τέλει υιοθετήσατε είναι ένα εξόχως αναποτελεσματικό μέτρο. Κι αυτό διότι ήδη το διαδίκτυο έχει πάρει «φωτιά», με μαζικές παραγγελιών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης να υποβάλλονται σε e-shops τρίτων χωρών, τα οποία τροφοδοτούν αυτού του είδους την παραοικονομία εντός δύο εργάσιμων ημερών από την υποβολή της παραγγελίας. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν επιφέρατε με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην πάταξη του φαινομένου της κατ’ οίκον παροχής υπηρεσιών, αλλά κατευθύνετε άθελά σας φορολογικά έσοδα από τον κρατικό «κουμπάρα» και τα ταμεία των εγχώριων επιχειρήσεων, στον «κουμπαρά» τρίτων χωρών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Τα δε κομμωτήρια κανένα απολύτως όφελος δεν θα έχουν, αφού η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον καλά κρατεί. Και βεβαίως ούτε η «δημόσια υγεία» προστατεύεται, αν και κατά την άποψή μας μάλλον ως «φερετζές» επιστρατεύτηκε μια τέτοια επιχειρηματολογία, αφού οι επισκέψεις κατ’ οίκον συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και μάλιστα με λανσάρισμα «νέων» προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και πιστοποίησης, τα οποία δοκιμάζονται στο δέρμα ανυποψίαστων αποδεκτών αυτών των υπηρεσιών.
Κύριε Υπουργέ,
Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπροσώπησης εργαζομένων-επαγγελματιών της εμπορικής αλυσίδας του συγκεκριμένου κλάδου, σας καλούμε να μην επεκτείνετε το μέτρο πέραν της 22ας Νοεμβρίου. Δηλώνουμε διαθέσιμοι να συζητήσουμε μαζί σας σε μια συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα παρευρίσκεται το σύνολο των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων φορέων, επιχειρήσεων, οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων (ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΕΦΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, Γ. Γραμματεία Καταναλωτή), ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία συγκεκριμένων εργοδοτικών φορέων, αλλά η λύση που σας προτάθηκε είναι μονόπλευρη, έχει άμεσες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στο εμπόριο και την εργασία και στο τέλος δεν επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα ούτε στις επιχειρήσεις – μέλη των φορέων που σας έκαναν αυτή την εισήγηση. Η παραοικονομία είναι φαινόμενο πολυσύνθετο και απαιτεί ολιστική προσέγγιση με την εμπλοκή – συμμετοχή όλων των παραγόντων του κράτους και της αγοράς.
Αθήνα, 17.11.2021
Για την «ΕΝΩΣΗ»”

 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου