ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟ.ΠΟ: Προάγει με Υ.Α τον ηλικιακό και επαγγελματικό ρατσισμό στον κλάδο των Υπαλλήλων Ασφαλείας

26 Ιουλίου 2020

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», εκφράζει την έντονη αγανάκτηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας, σχετικά με την 7017/7/1-Θ/2020 Υπουργική Απόφαση, για την την απαλλαγή της Ελληνικής Αστυνομίας από τις φρουρήσεις εγκαταστάσεων δημοσίων οργανισμών, οργανισμών κοινής ωφελείας και γενικά επιχειρήσεων Ν.Π.Δ.Δ.

Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εγκρίθηκε η πρόσληψη μεμονωμένων ιδιωτών (υπαλλήλων ασφαλείας) από τους οργανισμούς αυτούς, με συμβάσεις με τους ίδιους τους οργανισμούς, αλλά με προϋποθέσεις και εκπαίδευση που θα ορίζονται από την Ελληνική Αστυνομία. Οι ιδιώτες φρουροί θα είναι ένστολοι και ένοπλοι, ενώ εκτός από την φρούρηση των εγκαταστάσεων θα αναλαμβάνουν και τις χρηματαποστολές όλων αυτών των οργανισμών.

Ως Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» δεχθήκαμε οχλήσεις από υπαλλήλους ασφαλείας με προϋπηρεσία, πιστοποιητικό ΚΕΜΕΑ και νόμιμη άδεια υπαλλήλου ασφαλείας, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη, καθώς απαιτείται πτυχίο ΙΕΚ και ανώτατο ηλικιακό όριο τριάντα (30) ετών.

Μια τέτοια απόφαση αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς η απαγόρευση των διακρίσεων έχει θεσμοθετηθεί οικουμενικά τόσο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όσο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη με αριθμό 111 Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Από τα διεθνή κείμενα αυτά προκύπτει, ότι οι διακρίσεις που γίνονται σε βάρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι εργαζόμενοι, επειδή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η ηλικία, κλπ, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρέπει να καταπολεμηθούν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έθεσε μεταξύ των επιδιωκόμενων σκοπών της την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και την απασχόληση με κριτήριο την ηλικία και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο ή οι πεποιθήσεις. Η προστασία κατά των διακρίσεων συμπληρώνεται και από την κατοχύρωση της απαγόρευσης στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ισόκυρος με τις Συνθήκες.

Σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε άμεσα για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης. Ήδη ως Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» (www.idiotikoi.gr), εκπροσωπώντας μεταξύ άλλων ειδικοτήτων και περί τους 680 υπαλλήλους ασφαλείας πανελλαδικά, δώσαμε εντολή στη νομική μας υπηρεσία να προετοιμάσει προσφυγή για την ακύρωση της ως άνω ΥΑ.

Επίσης, προσκαλούμε όλα τα μέλη μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν κανονικά σε κάθε τέτοια προκήρυξη, καταθέτοντας ως δικαιολογητικό την προϋπηρεσία και την ειδική άδεια εργασίας, και εν συνεχεία θα προσβάλλουμε τα αποτελέσματα με ομαδικές προσφυγές.

Να μην περάσει ο επαγγελματικός και ηλικιακός ρατσισμός!


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος, Νομός Αιτωλοακαρνανίας, Νομός Αργολίδας, Νομός Αρκαδίας, Νομός Άρτας, Νομός Αττικής, Νομός Αχαΐας, Νομός Γρεβενών, Νομός Δράμας, Νομός Δωδεκανήσου, Νομός Έβρου, Νομός Εύβοιας, Νομός Ευρυτανίας, Νομός Ζακύνθου, Νομός Ηλείας, Νομός Ημαθίας, Νομός Ηρακλείου, Νομός Θεσπρωτίας, Νομός Θεσσαλονίκης, Νομός Ιωαννίνων, Νομός Καβάλας, Νομός Καρδίτσας, Νομός Καστοριάς, Νομός Κέρκυρας, Νομός Κεφαλληνίας, Νομός Κιλκίς, Νομός Κοζάνης, Νομός Κορινθίας, Νομός Κυκλάδων, Νομός Λακωνίας, Νομός Λάρισας, Νομός Λασιθίου, Νομός Λέσβου, Νομός Λευκάδας, Νομός Μαγνησίας, Νομός Μεσσηνίας, Νομός Ξάνθης, Νομός Πέλλας, Νομός Πιερίας, Νομός Πρέβεζας, Νομός Ρεθύμνης, Νομός Ροδόπης, Νομός Σάμου, Νομός Σερρών, Νομός Τρικάλων, Νομός Φθιώτιδας, Νομός Φλώρινας, Νομός Φωκίδας, Νομός Χαλκιδικής, Νομός Χανίων, Νομός Χίου, Σωματειακές Επιτροπές , , , , ,