ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

14 Απριλίου 2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 14 Απριλίου τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη και του κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ και Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», με αντικείμενο το συμβασιούχο προσωπικό σχολικής καθαριότητας του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν εκτεταμένα όλα τα οξυμένα ζητήματα του πολύπαθου αυτού κλάδου και ειδικότερα το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων, με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις έργου, που όμως δεν διασφαλίζουν ούτε τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα, όπως της κάλυψης σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων, της άδειας μητρότητας, της αναρρωτικής άδειας, την πρόσβαση σε αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας. Επίσης από την πλευρά του κ. Δ. Καραγεωργόπουλου τέθηκε το θέμα που έχει προκύψει με την περιστασιακή απασχόληση των εν λόγω εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους του Δήμου Αλίμου, ζητώντας από τον κ. Κονδύλη να αναθεωρήσει πρόσφατη απόφασή του, καθώς, όπως ο ίδιος επεσήμανε, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων εντάσσεται στον καθαρισμό εσωτερικών χώρων και δεν διασφαλίζεται η περίπτωση ατυχήματος από τη συμβατική σχέση.

Ο Δήμαρχος Αλίμου δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή του Αλίμου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό θα είναι και προς όφελος και των σχολικών μονάδων και των μαθητών, καθώς και συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σήμερα ταλαιπωρείται από το ιδιόμορφο καθεστώς απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται διαχρονικά και οι διεκδικήσεις του Δήμου προς την κεντρική Εκτελεστική Εξουσία, στηρίζοντας έμπρακτα όλες τις αντίστοιχες κατηγορίες εργαζομένων. Σε ότι αφορά την απασχόληση των συγκεκριμένων εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, το αίτημα έγινε αποδεκτό, διότι η Δημοτική Αρχή Αλίμου ενδιαφέρεται για την ασφαλή απασχόληση όλων των εργαζομένων, καθώς και για την παροχή της εργασίας τους με όρους που θα ικανοποιούν και τις ίδιες.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν το επόμενο διάστημα τη συνεργασία τους για την από κοινού επίλυση ζητημάτων που αφορούν εργαζόμενους με καθεστώς επισφαλούς εργασιακής σχέσης στους Δήμους και ιδίως στο ευαίσθητο πεδίο των σχολείων και των μαθητών.

Ακολουθεί βίντεο:


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος