ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ 4,50€ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ (photo)

1 Οκτωβρίου 2019

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» καταγγέλουμε τα καθημερινά περιστατικά mobbing που λαμβάνουν χώρα σε νηπιαγωγείο του Άργους, με πρωταγωνίστρια τη Διευθύντρια (Νηπιαγωγό) του σχολείου και θύμα συναδέλφισσα σχολική καθαρίστρια.

Με προσβλητική συμπεριφορά, που δεν αρμόζει σε εκπαιδευτικό, αλλά σε αφεντικά εσώκλειστου υπηρετικού προσωπικού της τριτοκοσμικής δεκαετίας του ‘50, η διευθύντρια του νηπιαγωγείου, έχει κηρύξει ψυχολογικό πόλεμο σε μια φτωχή βιοπαλαίστρια εργαζόμενη, από την οποία απαιτεί να εκτελεί παράλογες εργασίες πέρα και έξω από τα καθήκοντά της.

Σαν να μην έφτανε η εξευτελιστική αποζημίωση των 4,50€/ημέρα εργασίας, για τον καθημερινό καθαρισμό νηπιαγωγείου 3 αιθουσών, τουαλετών και λοιπών κοινόχρηστων εσωτερικών χώρων, η εν λόγω διευθύντρια συνεχώς αυξάνει τις παράλογες απαιτήσεις της και ανεβάζει εσκεμμένα το βαθμό δυσκολίας εκτέλεσης των καθηκόντων.

Αρχικά δεν παρέδιδε τα κλειδιά από τις τουαλέτες και απαιτούσε από τη συναδέλφισσα να κουβαλά νερό με τον κουβά από παραπλήσιο σχολικό κτίριο, για να καθαρίσει το νηπιαγωγείο. Εν συνέχεια και αφού υπήρξε παρέμβαση του οικείου σωματείου και της σχολικής επιτροπής, απαιτούσε από την καθαρίστρια εσωτερικού χώρου να εκτελεί χωματουργικές εργασίες και εργασίες πρασίνου στους αύλειους χώρους. Μετά άρχισαν οι ειρωνίες, ο ψυχολογικός πόλεμος και οι έμμεσες απειλές για την εργασιακή σχέση. Ακολούθως, η αποθράσυνση της «εξουσίας», οδήγησε στην έκδοση έγγραφων ειρωνικών σημειωμάτων, με προσβλητικές αναφορές και λίστες αλλότριων με τα καθήκοντα εργασιών. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η χθεσινή ημέρα. Εκτελέστηκαν εργασίες ελαιοχρωματισμού στο νηπιαγωγείο και -δίχως καμία απολύτως προειδοποίηση της σχολικής καθαρίστριας- ανατέθηκε στη συναδέλφισσα να εκτελέσει οικοδομικές εργασίες, αφού ο χώρος έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Σπασμένα τζάμια στο πάτωμα, βουνά από άμμο, πιτσιλιές χρωμάτων παντού, σκουπίδια σκόρπια εκτός κάδων. Κι όλα αυτά, θα έπρεπε να καθαριστούν, επαναλαμβάνουμε, για μόλις 4,5€ την ημέρα.

Όπως μας καταγγέλθηκε από το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών της περιοχής, σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν τα μέλη του, βρέθηκε η συναδέλφισσα να εργάζεται μέχρι αργά το βράδυ, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μέσα σε κλάματα και λυγμούς, ανάμεσα σε μπάζα και οικοδομικά υλικά.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Προφανώς κι ένα τέτοιο περιβάλλον αποτελεί ένα ιδανικό ‘θερμοκήπιο’ για τον εκφασισμό της εργασιακής καθημερινότητας.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Άργους και τη Σχολική Επιτροπή, επικαλούμενοι την εντιμότητα και την κοινωνική ευαισθησία τους, να παρέμβουν άμεσα, ώστε να τερματιστεί το mobbing σε βάρος της εργαζόμενης. Η συναδέλφισσα καθαρίζει καθημερινά με φιλοτιμία και υπερβάλλοντα ζήλο, 2 σχολεία, 18 σχολικές αίθουσες και δεκάδες κοινόχρηστους χώρους, για να μπορέσει να συμπληρώσει συνολικό μηνιαίο εισόδημα μόλις λίγο πιο κάτω από τον κατώτατο βασικό μισθό.

Είναι ευθύνη όλων μας να πούμε ένα μεγάλο STOP στο εργασιακό mobbing, έστω κι αυτό απαιτεί να κάνουμε μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς ακόμα και σε εκπαιδευτικούς. Καμία ανοχή στην ψυχολογική βία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δίνουμε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό με την κατάσταση που επικρατούσε σήμερα αργά το βράδυ στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως επίσης και του εσωτερικού σημειώματος που άφησε η διευθύντρια του νηπιαγωγείου στη συναδέλφισσά μας.

 


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος, Νομός Αργολίδας