Η εποχούμενη απεργιακή φρουρά του Εργατικού Κέντρου Πάτρας έξω από το υποκατάστημα της ALEX PAK στην κινητοποίηση της 23ης Φεβρουαρίου 2011 |
Μπαράζ απολύσεων και βλαπτικών μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στα πολυκαταστήματα ALEX PAK. Η Εταιρεία ALEX PAK, με μια πρωτοφανή απόφαση της Διοίκησής της, αποφάσισε μονομερώς και χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζομένους και τις αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΟΙΥΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ), όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 240/2006 και το Ν. 3846/2010, προχωρά στην αλλαγή των συμβάσεων εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους των καταστημάτων της πανελλαδικά.
Η απόφαση της εταιρείας να μετατρέψει τους 8ωρους εργαζομένους σε 6ωρους και αντίστοιχα τους 6ωρους σε 5ωρους και τους 5ωρους σε 4ωρους, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, προκαλεί την αντίδραση αρκετών υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με την άποψη των ιδίων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, άρα είναι αυτοδίκαια παράνομη.
Προς τούτο ορισμένοι υπάλληλοι που αντιτίθενται σθεναρά στην απόφαση της διοίκησης και ουσιαστικά ζητούν την αυτονόητη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, προσφεύγοντας άλλοτε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και άλλοτε στις κατά τόπους συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας και πέφτουν θύματα εκδικητικών απολύσεων με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Πατρινής Εργαζόμενης συζύγου συνδικαλιστικού στελέχους της περιοχής μας και μητέρας δύο (2) ανήλικων τέκνων, η οποία απολύθηκε μόλις
τόλμησε να εκφράσει επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο μετατροπής της σύμβασής της από 5ωρη σε 4ωρη απασχόληση.
τόλμησε να εκφράσει επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο μετατροπής της σύμβασής της από 5ωρη σε 4ωρη απασχόληση.
Η επί έξι (6) συναπτά έτη εργαζόμενη στο υποκατάστημα ALEX PAK της Πάτρας και μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, «τόλμησε» να επιφυλαχθεί για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος της, όταν η εργοδοσία προχώρησε σε ατομικές «διερευνητικές» συζητήσεις για την μονομερή μετατροπή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Η εργαζόμενη, καθότι σύζυγος συνδικαλιστικού στελέχους και όντας η ίδια ενεργό μέλος αρχικά του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας και εν συνεχεία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας «Η ΕΝΩΣΗ», κατήγγειλε άμεσα το γεγονός στα συνδικαλιστικά της όργανα, προκειμένου να παρέμβουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων του υποκαταστήματος.
Αμέσως μετά την καταγγελία η εργοδοσία στοχοποίησε την εργαζόμενη, η οποία περιήλθε σε δυσμένεια και η εργοδοσία ενεργοποίησε σχέδιο απομάκρυνσής της από το υποκατάστημα. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και επικαλούμενη δήθεν την «τήρηση» κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, προχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας της εργαζόμενης.
Όπως καταγγέλλει στο ERGASIANEWS η εργαζόμενη: «Η εργοδοσία με πέταξε στο δρόμο επειδή τόλμησα διατηρήσω επιφυλάξεις για τη νομιμότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου. Αν ήταν νόμιμη η μονομερής επιβολή τέτοιων δυσμενών μέτρων εις βάρος των εργαζομένων του υποκαταστήματος, τότε τι είχε να φοβηθεί η εργοδοσία από τις δικές μου επιφυλάξεις. Εγώ προσωπικά είχα ανάγκη την δουλειά, είμαι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και το μεροκάματο που έπαιρνα δεν μου περίσσευε. Τώρα περνάω πολύ δύσκολα. Νομίζω ότι πλέον δεν θα καταφέρω να τα βγάλω πέρα οικονομικά. Βλέπετε και στην εταιρεία που εργάζεται ο σύζυγος υπάρχουν προβλήματα και ο κίνδυνος για απολύσεις είναι και εκεί ορατός. Στην ALEX PAK δούλευα έξι χρόνια σαν «σκυλί» και όλοι οι διευθυντές με αποκαλούσαν «ΘΗΡΙΟ»…συνέχεια μου έλεγαν «ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΘΗΡΙΟ και ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΘΗΡΙΟ».Ήμουν μια από τις αποδοτικότερες και ευσυνείδητες υπαλλήλους. Δεν θα παρέμενα άλλωστε για έξι (6) χρόνια σε μια τέτοια επιχείρηση. Ένα κακό είχα μόνο. Πάντα διεκδικούσα τα δικαιώματά μου και ποτέ δεν «έγλυφα» τους διευθυντές. Ήμουν γραμμένη αρχικά στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και μετά στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας και πάντα στήριζα τις προσπάθειες των συνδικαλιστικών μου οργάνων. Στη δουλειά μου όμως έκανα το οχτάωρο μου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και μετά γύριζα στο σπίτι και στην οικογένεια μου. Όμως μια τέτοια συμπεριφορά κάποιοι μέσα στην ALEX PAK την θεωρούσαν «ασύμβατη» με την εταιρική πολιτική. Προφανώς ήθελαν εργαζόμενους που να λένε άκριτα ΝΑΙ, να «γλύφουν» την εργοδοσία και να «ρουφιανεύουν» τους υπόλοιπους συναδέλφους. Για όλους αυτούς του λόγους εγώ δεν ήμουν «συμβατή» με το εταιρικό «προφίλ» της εταιρείας.
Η εταιρεία ισχυρίστηκε οικονομοτεχνικούς λόγους και προχώρησε στην απόλυση μου. Όμως ένα τέτοιο επιχείρημα είναι αίολο και σαθρό. Δεν ακολούθησε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για την απόλυση μου. Έδιωξε εμένα και στη θέση μου κράτησε νεότερες υπαλλήλους, με λιγότερα οικογενειακά και οικονομικά βάρη. Αυτό από μόνο του το γεγονός συνιστά καταφανή παρανομία. Είναι προσχηματική η επίκληση της εταιρείας σε οικονομικούς λόγους. Πρόκειται για ξεκαθάρισμα της εταιρείας από τους μη αρεστούς υπαλλήλους. Να μην συζητήσουμε για το κριτήριο της αποδοτικότητας. Είπαμε….. «ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΘΗΡΙΟ» μου έλεγαν πάντα!!!»
Στο θέμα αυτό έχει παρέμβει και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας «Η ΕΝΩΣΗ». Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αριστείδης Αργυράκης δήλωσε στο ERGASIANEWS ότι «Το θέμα μας απασχολεί πριν την απόλυση της εργαζόμενης. Η ALEX PAK προχωρά το τελευταίο διάστημα σε πογκρόμ απολύσεων και «ξεπακετάρει» τους μη αρεστούς εργαζόμενους και όσους έχουν μια ενεργή συνδικαλιστική δράση στο χώρο. Όσοι διεκδικούν, όσοι εναντιώνονται, όσοι διατηρούν επιφυλάξεις, όσοι κοιτάνε απλώς τη δουλειά τους, απομακρύνονται με συνοπτικές διαδικασίες από την επιχείρηση. Η συναδέλφισσα είχε έρθει σε εμάς και είχε καταγγείλει την αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Ως Σύλλογος ήρθαμε σε επαφή με άλλους συλλόγους της χώρας, σε περιοχές που υπάρχουν υποκαταστήματα της ALEX PAK και συλλέγαμε πληροφορίες για την αντεργατική πολιτική της εταιρείας. Παντού συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε νομιμότητα. Ετοιμάζουμε ισχυρή αντίδραση τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταβώ στην Αθήνα για να συντονίσουμε την δράση μας με την Ομοσπονδία μας και τους άλλους συλλόγους, ενώ θα ζητήσουμε και την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. Η ALEX PAK πρέπει ν’ ανακαλέσει άμεσα την απόλυση και ν’ αφήσει στην άκρη κάθε αντεργατικό σχεδιασμό. Διαφορετικά θα μας βρει απέναντι και μάλιστα σκληρά αντιπαρατιθέμενους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την απόλυσή της η εργαζόμενη προσέφυγε στο τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Πάτρας, όπου και ζήτησε τη σύγκληση εργατικής διαφοράς. Η εργατική διαφορά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και την εργαζόμενη εκπροσώπησε, κατόπιν έγγραφης εξουσιοδότησής της, το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ κ. Δ. Καραγεωργόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς ο Διευθυντής του υποκαταστήματος της Πάτρας (που παρεμπιπτόντως μετρά μόλις 3 μήνες στην επιχείρηση) ισχυρίστηκε οικονομοτεχνικούς λόγους, ενώ έθεσε και γενικώς και αορίστως το κριτήριο της αποδοτικότητας. Ο Καραγεωργόπουλος, εκπροσωπώντας την εργαζόμενη ισχυρίστηκε ότι: «οι οικονομοτεχνικοί λόγοι δεν ευσταθούν, καθώς δεν τηρήθηκαν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ενώ το κριτήριο της αποδοτικότητας τίθεται όλως προσχηματικώς και ειδικά όταν η αναφορά γίνεται από έναν διευθυντή που μετρά μόλις 3 μήνες στο υποκατάστημα. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη εργάζεται επί 6 συναπτά έτη και αυτό από μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι, για να παραμείνει τόσα χρόνια σε μια επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, μάλλον σταθμίστηκε δεόντως η αποδοτικότητα της».
Σε δήλωση του προς το ERGASIANEWS ο Δ. Καραγεωργόπουλος μας είπε ότι «αντίστοιχες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες στην περιοχή μας. Όσο το ΣΕΠΕ παραμένει «ξεδοντιασμένο» από έμψυχο υλικό και υλικοτεχνική υποδομή, τόσο θα εντείνονται τέτοιου είδους φαινόμενα.»
← Προηγούμενο Επόμενο →