ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

11 Μαΐου 2020
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»
11.5.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» δηλώνει την πλήρη στήριξή του στους 220 εργαζόμενους της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε» στο Μαντούδι Ευβοίας -αρκετοί εκ των οποίων είναι και μέλη μας – και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και εκβιαστικά διλήμματα, λόγω της απόφασης της εταιρείας να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας.

Η εταιρία αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για να αποχωρήσουν από την εργασία τους, με πρόσχημα τη «μεγάλη πτώση των πωλήσεων του λευκόλιθου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα η εταιρεία διατείνεται ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει η μονάδα και ότι τάχα θα επαναπροσλάβει ένα μέρος του προσωπικού. Και εδώ γεννώνται εύλογα τα εξής εύλογα ερωτήματα: Πως είναι δυνατόν να αποζημιώνεται το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, δαπανώντας σε περίοδο κρίσης και πανδημίας τεράστια κεφάλαια για αποζημιώσεις, από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο και από τη στιγμή που δέσμευση της εταιρείας είναι η επαναπρόσληψη του προσωπικού σε λίγο καιρό; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλοστημένο σενάριο απαλλαγής από εργαζόμενους με προϋπηρεσία και δικαιώματα; Μήπως οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα και το όχημα πιέσεων της εργοδότριας προς την Κυβέρνηση; Μήπως συμβαίνουν και τα δύο;

Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε θεσμική και πολιτική πίεση για την άρση αυτής της απόφασης και σε κάθε περίπτωση την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αντικείμενα μιας χρήσης. Ζητάμε τη σύγκλιση τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, ώστε να δοθεί οριστική λύση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Το Μαντούδι και η υποβαθμισμένη Βόρεια Εύβοια δεν αντέχουν άλλη ανεργία και καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Εδώ και τώρα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και επαναλειτουργία της μονάδας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος, Νομός Εύβοιας