LIDL: Ο καλύτερος εργοδότης της χώρας…

8 Μαρτίου 2022

8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο καλύτερος εργοδότης της χώρας ελέγχεται το τελευταίο διάστημα για σωρεία καταγγελιών παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να έχει απολύσει καταχρηστικά έγκυο εργαζομένη της, που ήταν σε καθεστώς προστασίας της μητρότητας μετά τον τοκετό του πρώτου (νεκρού) βρέφους της και ούσα έγκυος στο δεύτερο κυοφορούμενο. Η εταιρεία διέδωσε στην τοπική κοινωνία ότι η επίκληση της εγκυμοσύνης της εργαζομένης ήταν ψευδής, με σκοπό την προστασία της από την εργατική νομοθεσία! Η υπάλληλος εξαναγκάστηκε στην υπογραφή εντύπου παραίτησης από κάθε δικαίωμα δικαστικής προσβολής και προβολής του θέματός της. Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη και του ΣΕΠΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης.

Περαιτέρω ο καλύτερος εργοδότης της χώρας ακολουθεί την πάγια, άγραφη τακτική της μη χορήγησης συστατικής επιστολής στους απολυμένους εργαζόμενούς τους, παρά μόνον αν παραιτηθούν από το δικαίωμα δικαστικής προσβολής της ακυρότητας απόλυσής τους ή αν παρέλθει άπρακτη η δικαστική προθεσμία προσβολή του άκυρου της απόλυσής τους. Χορηγεί λοιπόν ο καλύτερος εργοδότης στη χώρα συστατική επιστολή μόνο σε όσους εργαζομένους δεν κινδυνεύει δικαστικά, διαφορετικά απειλεί ευθέως το επαγγελματικό τους μέλλον με τη μη χορήγηση ή ακόμη χειρότερα με τη χορήγηση αρνητικών συστάσεων σε περίπτωση που ασκήσουν δικαστικά τα δικαιώματα που τους χορηγεί η εργατική νομοθεσία.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εν λόγω πολυεθνική αντί να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του νόμου περί βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, μετά από σωρεία καταγγελιών σε βάρος της, αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στη δημιουργία πολιτικής για τη βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, μονομερώς χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες όπως ο ορίζει ο νόμος. Όταν αυτή η παράνομη τακτική καταγγέλθηκε στα ΣΕΠΕ της χώρας και την Αρχή Διαφάνειας, η εταιρεία ενημέρωσε με εσωτερική διαρροή τους υπεύθυνους καταστημάτων της για τους ”αιφνίδιους” κατά τ άλλα ελέγχους που ανέμεναν από τις κρατικές αρχές και τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ελέγχων αυτών.

H εταιρεία ελέγχεται μετά από καταγγελίες, από ανεξάρτητες αρχές της χώρας, περί αναλογίας κατοχής στελεχιακών θέσεων γυναικών-ανδρών και την αναλογία απολύσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών υψηλόβαθμων υπαλλήλων αλλά και τη συμμόρφωση της στο νόμο αναγκαστικών προσλήψεων για ανάπηρους εργαζομένους.

Και ένα μήνυμα προς κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο των LIDL:

Αν τα ωράρια σου είναι εξαντλητικά και απάνθρωπα, μίλα

Αν περιμένεις τις γιορτές για να χαρείς δύο μέρες τα παιδιά και τον/την σύζυγό σου, μίλα.

Αν το τάμπλετ και το κινητό είναι προέκταση του χεριού σου, μίλα.

Αν ούτε στο σπίτι δεν μπορείς να ησυχάσεις από τα τηλέφωνα της δουλειάς, μίλα.

Αν η αξιολόγησή σου είναι άδικη, μίλα.

Αν ο προϊστάμενός σου υπερβαίνει τα όρια, μίλα.

Αν είσαι θύμα προσβλητικών και υποτιμητικών συμπεριφορών, μίλα.

Αν στο κατάστημά σου εφαρμόζεται μαύρη εργασία, μίλα.

Αν είσαι γυναίκα και φοβάσαι να μείνεις έγκυος για να μη χάσεις τη δουλειά σου, μίλα.

Αν είσαι μητέρα στέλεχος με παιδιά και σου ζητάνε θυσίες ανείσπρακτες για σένα, μίλα.

Αν βλέπεις τον συνάδελφό σου να υποφέρει, μίλα.

Αν είσαι στέλεχος εδώ και 9 περίπου έτη και ξέρεις ότι πάνω στη δεκαετία λήγεις και σιγά σιγά ετοιμάζεσαι, μίλα.

ΜΙΛΑ γιατί τώρα είναι η ώρα.

ΜΙΛΑ γιατί έχεις τεράστια δύναμη.

ΜΙΛΑ γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει.

ΜΙΛΑ γιατί ένα χάσταγκ πλέον μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.

Τέλος, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανοίγει επίσημα το κεφάλαιο «διακρίσεις, βία και παρενόχληση» στους χώρους εργασίας. Δημιουργήσαμε στο facebook την ομάδα: CANCEL LIDL (ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ & ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ) και δίνουμε στη δημοσιότητα το email: cancel-lidl@idiotikoi.gr για όσες και όσους επιθυμούν να μας  ΜΙΛΗΣΟΥΝ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Υ.Γ. Επισυνάπτουμε στην παρούσα το προειδοποιητικό email – διαρροή της LIDL προς τους υπευθύνους καταστημάτων, για τους ”αιφνίδιους” κατά τ άλλα ελέγχους που ανέμεναν από τις κρατικές αρχές και τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ελέγχων αυτών, αμέσως μετά την καταγγελία στα ΣΕΠΕ της χώρας και την Αρχή Διαφάνειας για την παράνομη τακτική. Το email αυτό της εταιρείας γεννά πλείστα ερωτήματα για τον ρόλο των ελεγκτικών αρχών, γεγονός που μας θλίβει βαθύτατα.


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου