ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΘΥΜΑ – ΝΑ ΕΞΑΡΘΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

30 Ιουνίου 2019

Μια 50χρονη αλλοδαπή συναδέλφισσα, αποκλειστική νοσοκόμα από την Αρμενία, που εργαζόταν παράνομα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, φοβήθηκε τον έλεγχο όταν είδε αστυνομικούς να μπαίνουν στο νοσοκομείο και πήδηξε από παράθυρο του 1ου ορόφου με αποτέλεσμα τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε άμεσα στα Επείγοντα αλλά λίγο αργότερα κατέληξε.

Το μόνο που επεδίωκε, ήταν να μπορεί να εργάζεται και να βγάζει αξιοπρεπώς το μεροκάματό της. Στο χώρο όμως της υγείας υπάρχουν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις αλλοδαπές γυναίκες και την αδυναμία τους να εκδώσουν την ειδική άδεια εργασίας και κατά συνέπεια την δυνατότητα εγγραφής τους στον ειδικό κατάλογο.

Σε κάθε νοσοκομείο η διάθεση των αποκλειστικών γίνεται μόνο από τον κατάλογο του νοσοκομείου και με την σειρά αναγραφής σε αυτόν (κυκλική διάθεση – rotation), ώστε να εξασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην εργασία για όλες/ους τους συμμετέχοντες. Την ευθύνη για τη σωστή διάθεση των αποκλειστικών από τη λίστα έχει τριμελής Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε νοσοκομείο και απαρτίζεται από την Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια, τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας και νοσηλευτή εργαζόμενο, ενώ υποχρεούται να καταθέτει ανά τρίμηνο απολογιστικά στοιχεία στο Δ.Σ. του νοσοκομείου για τη διάθεση των αποκλειστικών. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την/τον αποκλειστική/ό νοσοκόμα/ο από τον σχετικό κατάλογο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονται, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσής τους. Η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ή ο Προϊστάμενος του Νοσηλευτικού Προσωπικού της ιδιωτικής κλινικής, οφείλει να βεβαιώνει την εκτέλεση της υπηρεσίας από την /τον αποκλειστική /ό νοσοκόμα/ο προς τον ασθενή πάνω στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών βάζοντας ειδική σφραγίδα καθώς και να παραλαμβάνει και να τηρεί σε ειδικό αρχείο φωτοαντίγραφο από την τριπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν μετά την εκτέλεση των καθηκόντων τους προς τον ασθενή οι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις μη νόμιμα απασχολούμενες συναδέλφισσες έχουν απλώσει πλοκάμια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι πανίσχυρα. Λειτουργούν με προκάλυμμα fake συλλόγους και γραφεία ευρέσεως εργασίας. Παίρνουν μίζα από 25-40% από το πετσοκομμένο και μαύρο μεροκάματο των αλλοδαπών συναδελφισσών, ενώ στην παράνομη μπίσνα εμπλέκονται πολλές φορές και υπαλληλοι νοσοκομείων, που χορηγούν στους νταβατζήδες πολύτιμες «πληροφορίες» ή κάνοντας πολλές φορές και τον διαμεσολαβητή μεταξύ ασθενών και γραφείων. Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέχεια να χάνουν μεροκάματο οι νόμιμες και αδειούχες αποκλειστικές νοσηλεύτριες, να υποβαθμίζεται η παροχή των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, να έχουμε απώλεια φόρων και εισφορών, να εκμεταλλεύονται άγρια αυτές τις ταλαίπωρες αλλοδαπές συναδέλφισσες.

Αντί λοιπόν οι αστυνομικές αρχές να κυνηγούν αυτές τις συναδέλφισσες μέσα στα νοσοκομεία, ας ξεκινήσουν από την πηγή του κακού. Από τα παράνομα γραφεία και τους fake συλλόγους των νταβατζήδων. Από τους επίορκους νοσοκομειακούς υπαλλήλους. Ας εξαρθρώσουν τα κυκλώματα και μετά δεν θα χρειαστεί πάλι να θρηνήσουμε απελπισμένα θύματα όπως συνέβη σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος