Δελτίο Τύπου: ΕΞΑΓΟΡΑ MEDIA MARKT

18 Σεπτεμβρίου 2018

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ “MEDIA MARKT” ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ»

18.9.2018

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζήτησε την παρέμβασή της για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της εταιρείας MEDIA MARKT, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με τον όμιλο Olympia, που, ως γνωστόν, έχει τα καταστήματα PUBLIC.

Οι πληροφορίες που καταφέραμε και συλλέξαμε σε επικοινωνία με δεκάδες εργαζόμενους των MEDIA MARKT – Μελών του Συλλόγου μας, αλλά και μέσα από έρευνα που διεξήγαγαν συνεργάτες μας, θέλουν να έχει ήδη προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών και να έχει κατατεθεί προς έγκριση στη αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα η εταιρία έχει περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων της σε 12 και μάλιστα σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές (Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες μας περί επιχειρηματικής «κινητικότητας» τέτοιου τύπου.

Ωστόσο, κανένας εκ των εργαζομένων δεν φαίνεται να έχει πληροφόρηση γύρω από την πιθανή συμφωνία, ούτε βεβαίως υπήρξε επίσημη διαβούλευση όπως ο νόμος ορίζει σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων και οι δικές μας πληροφορίες, όλες αυτές οι ενέργειες πιθανόν να υποκρύπτουν κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων περί μεταβίβασης επιχείρησης. Δια της τακτικής δηλαδή που ενδεχομένως ακολουθείται και εν ελλείψει κάθε, έστω και στοιχειώδους, ενημέρωσής των εργαζομένων περί της μεταβιβάσεως που μάλλον έχει συντελεστεί ή και της οριστικής μεταβίβασης που επίκειται να συντελεστεί, διαφαίνεται ότι πιθανόν επιχειρείται αποφυγή εφαρμογής των προστατευτικών -σε περίπτωση μεταβίβασης- διατάξεων της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Δεδομένης δε της σοβαρότητας της κατάστασης ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή της Υπουργού Εργασίας, ώστε να διακριβωθεί μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού η πληροφορία και να προστατευτούν – διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων – μελών μας.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες οφείλουν να απαντήσουν άμεσα για το τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους και τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος