H LIDL απαντά στην “ΕΝΩΣΗ”

10 Μαρτίου 2022

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”, το οποίο τιτλοφορήσαμε ως “LIDL: Ο καλύτερος εργοδότης της χώρας”, η πολυεθνική μας απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

“Ανακοίνωση

σε συνέχεια του Δ.Τ. του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, “Η Ένωση” με τίτλο «Lidl: Ο καλύτερος εργοδότης της χώρας».

Στη Lidl Ελλάς εδώ και 22 χρόνια, επιχειρούμε στην ελληνική αγορά με υπευθυνότητα και επιχειρησιακό ήθος. Ασκούμε πάνω απ’ όλα σύννομη, χρηστή και διαφανή διοίκηση, έχοντας στο επίκεντρο τις δίκαιες εργασιακές σχέσεις με όλες και όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας.

Για να αφουγκραστούμε τους εργαζόμενούς μας και τις ανάγκες τους, διεξάγαμε όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σχετική έρευνα ικανοποίησης εργαζομένων «Η Γνώμη σου μετράει», η οποία ανέδειξε την ικανοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων σε θέματα συνθηκών εργασίας αλλά και δέσμευσής τους απέναντι στην εταιρία μας. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Lidl Ελλάς διακρίνεται ως κορυφαίος Εργοδότης σε Ελλάδα και Ευρώπη από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο «Top Employer».

Σε συνέχεια του σημερινού δημοσιεύματος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η «Ένωση», η εταιρία μας ενημερώνει ότι πρόκειται για μια ψευδή και συκοφαντική ανακοίνωση, η οποία είναι αναληθής και αβάσιμη. Σε ό,τι αφορά στην πραγματική διάσταση των γεγονότων, δηλώνουμε ότι η αποχώριση της συγκεκριμένης συνεργάτιδας στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση ήταν καθόλα νόμιμη. Οι ισχυρισμοί περί του θέματος ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σε κάθε αποχώρηση παραδίδουμε στον εργαζόμενο βεβαίωση εργασίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Σχετικά με την πολιτική κατά της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας που εφαρμόζει η εταιρία μας, δηλώνουμε ότι πριν την σχετική ανάρτησή της, αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με την πιο αντιπροσωπευτική ενδοεπιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση. Την τήρηση των υποχρεώσεών μας ως προς το θέμα αυτό, επιβεβαίωσε μετά από σχετικό έλεγχο και η αρμόδια επιθεώρηση εργασίας.

Την αλήθειά μας μπορούμε ανά πάσα στιγμή να την αποδείξουμε όπου και όποτε χρειαστεί. Είμαστε όμως  υποχρεωμένοι να σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και σε κάθε ενέργεια προσωπικού συμφέροντος.  Θα ασκήσουμε, επομένως, κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, προκειμένου να προστατέψουμε τη φήμη της εταιρίας αλλά και τους ανθρώπους της.

Όλοι εμείς στη Lidl Ελλάς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τα ίδια δικαιώματα, συχνά πέρα και πάνω από όσα προβλέπει η νομοθεσία. Και χάρη στους εργαζόμενούς  μας, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη τους, γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι.

Επίσης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και την καθόλου τυχαία χρονικά δημοσίευση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η «Ένωση», υπενθυμίζουμε πως η Lidl Ελλάς έχει υπογράψει τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών περί Ενδυνάμωσης των Γυναικών (WEPs). Μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την προώθηση των γυναικών και την ισότητα των φύλων και έχει ήδη εφαρμόσει τη συντριπτική πλειονότητα των βασικών κατευθυντήριων γραμμών που καθορίζονται στα WEPs και συνεχίζει να τις αναπτύσσει ως προτεραιότητα στη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα.

Τέλος, σε συνεργασία με την HOPEgenesis και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικοινωνούμε σήμερα μια πρωτοβουλία που έχει ως επίκεντρο τις γυναίκες, συνεχίζοντας τον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει προωθώντας ίσες ευκαιρίες για όλους.

Υποστηρίζουμε ακράδαντα πως οι γυναίκες μπορούν και συνδυάζουν καριέρα, οικογένεια και κοινωνική παρουσία και όλες κι όλοι εμείς εδώ στη Lidl Ελλάς είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Βασιλική Αδαμίδου

Διευθύντρια Επικοινωνίας κι Εταιρικής Υπευθυνότητας”

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Η συνδικαλιστική μας οργάνωση εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της LIDL HELLAS, η οποία επί της ουσίας δεν απαντά στα όσα βάσιμα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου μας. Εμείς, το μόνο που δηλώνουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς η υπόθεση αυτή έχει βάθος και τα στοιχεία που ήδη βρίσκονται στα χέρια μας είναι συνταρακτικά, είναι ό,τι “Η ΕΝΩΣΗ” δε φιμώνεται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Δικαίωμα της κάθε πολυεθνικής είναι να υπερασπιστεί όπως η ίδια κρίνει τα έννομα συμφέροντά της. Δικαίωμα και υποχρέωση της οργάνωσής μας να απλώνει ομπρέλα προστασίας σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που απευθύνεται σε εμάς.

Εξάλλου, στα 125 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσής μας, έχουμε υποστεί άπειρους διωγμούς από εργοδότες και -ειδικά τα τελευταία χρόνια που η δράση μας έχει εντατικοποιηθεί- μας έχουν αποσταλεί εκατοντάδες εξώδικα και έχουν υποβληθεί σε βάρος μας δεκάδες μηνύσεις και αγωγές για τις οποίες πανηγυρικά έχουμε αθωωθεί-απαλλαγεί. Με ιδιαίτερη προσμονή λοιπόν αναμένουμε τις ενέργειες της LIDL, προκειμένου να ανταπαντήσουμε στην ίδια κλίμακα. Και βεβαίως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων – μελών μας, αποκαλύπτοντας κάθε πτυχή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε κάθε χώρο εργασίας. Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Οι 113 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούμε τους “ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ” και εκπροσωπούμε πάνω από 27.000 εργαζόμενους – μέλη (και 100.000 μέλη των οικογενειών μας), είμαστε έτοιμοι να ανταπαντήσουμε τόσο συνδικαλιστικά, όσο και καταναλωτικά…σε κάθε εργοδοτική πρόκληση.

Υ.Γ. Για εμάς η LIDL δεν είναι “ο καλύτερος εργοδότης της χώρας”.


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου