Οι εργαζόμενοι των JUMBO πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

15 Δεκεμβρίου 2021

Με αφορμή τις νέες καταγγελίες που προέρχονται από εργαζόμενους των Jumbo για τον απαράδεκτο και γεμάτο καταχρηστικούς όρους εσωτερικό κανονισμό που η διοίκηση των Jumbo κατήρτισε μονομερώς και επέβαλλε, δίχως να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους εργαζόμενους ή με κάποια συνδικαλιστική οργάνωση που τους εκπροσωπεί, επισημαίνουμε στους εργαζόμενους τα παρακάτω.

Καταρχάς, τέτοιους αντεργατικούς όρους συναντά κανείς σε μεγάλο μέρος αντίστοιχων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (π.χ τα PRAKTIKER, τα IKEA, κ.λ.π) και αυτή η καταχρηστική πρακτική αποτελεί κανόνα στις επιχειρήσεις.

Δευτερευόντως, κανένας δεν μπορεί να σώσει τους εργαζόμενους των Jumbo από τις συνεχείς αυθαιρεσίες και την αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας, παρά μόνον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Εάν οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιηθούν, εάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ιδρύοντας επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο, κανένας δεν μπορεί να τους βοηθήσει με τρόπο αποτελεσματικό και οργανωμένο.

Στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ” δεκάδες εργαζόμενοι των Jumbo είναι μέλη μας και πλείστες φορές έχουμε παρέμβει για λογαριασμό των μελών μας σε επιθεωρήσεις εργασίας και άλλες αρχές καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα στην επιχείρηση. Δυστυχώς, όλες μας οι παρεμβάσεις είναι μικρής κλίμακας διότι στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε την ανωνυμία των καταγγελλόντων και των μελών μας, οι υποθέσεις οδηγούνται μέχρι ενός σημείου – μη “ενοχλητικού” για την εργοδοσία. Ακόμα και οι, από κοινού με άλλες κλαδικές οργανώσεις, κινητοποιήσεις μας έξω από τα καταστήματα,  δεν βρίσκουν ανταπόκριση στο προσωπικό της εταιρείας εξαιτίας του κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Σε ελέγχους δε που πραγματοποιούμε με την Επιθεώρηση Εργασίας την ημέρα των ελέγχων όλα βρίσκονται σε πλήρη “τάξη” και “συμμόρφωση” με την εργατική νομοθεσία…

Ως Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ” έχουμε αποφασίσει -και παροτρύνουμε σε αυτή την κατεύθυνση τα μέλη μας- να προχωρήσουν στην ίδρυση της πρώτης επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης στο χώρο. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες ό,τι τόσο τα ιδρυτικά μέλη, όσο και τα μέλη της διοίκησης του υπό ίδρυση σωματείου προστατεύονται έναντι της απόλυσης από το Νόμο 1264/1982. Για το λόγο αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο των Jumbo που δεν αντέχει άλλο αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που θέλει να βοηθήσει στο να αλλάξει η αντεργατική πολιτική της εταιρείας και πλέον οι αποφάσεις που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας να είναι αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης με το σωματείο των εργαζομένων και όχι μονομερώς από την εργοδότρια εταιρεία, να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας στα email: jumbo-union@idiotikoi.gr και info@idiotikoi.gr  και να δηλώσει παρών στην προσπάθεια. Εγγυόμαστε πλήρη ανωνυμία και νομική κάλυψη σε όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ “Η ΕΝΩΣΗ”


 
Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου, Γενικού Ενδιαφέροντος